Mindfulness

Zamislite da vaše dijete može naučiti kako ostati mirno i fokusirano, razvijati emocionalnu inteligenciju i izgraditi samopouzdanje – sve to kroz jednostavne i zabavne tehnike! Čarobna riječ koja stoji iza ovih moćnih vještina je “mindfulness”.

Što je mindfulness?

Mindfulness je praksa koja uči djecu kako razviti svjesnost o trenutku u kojem se nalaze, fokusirajući se na svoje misli, osjećaje, tijelo i okolinu. Cilj je pomoći djeci da razviju emocionalnu inteligenciju, samoregulaciju, koncentraciju i empatiju, kako bi postali otporniji na stres, tjeskobu i poteškoće koje se mogu pojaviti tijekom odrastanja.

Za implementaciju mindfulnessa u program Mali Divovi zadužena je dr.sc. Branka Novosel, prof. – stručnjakinja za neuroedukaciju s preko 30 godina iskustva u poduci i radu s djecom. 

O mindfulnessu iz medija

Ako slika govori više od tisuću riječi, onda će video reći milijune! 

Pogledajte neka od medijskih gostovanja dr.sc. Branke Novosel o mindfulnessu i mentalnom zdravlju djece:

RTL Danas
PlayPlay
HRT 1 – Dobar dan Hrvatska
PlayPlay
Nova TV – Informer
PlayPlay
HRT 4 – Zajedno za zdravlje
PlayPlay
prethodno
iduće
RTL Danas
RTL Danas
HRT 1 - Dobar dan Hrvatska
HRT 1 – Dobar dan Hrvatska
Nova TV - Informer
Nova TV – Informer
HRT 4 - Zajedno za zdravlje
HRT 4 – Zajedno za zdravlje
previous arrow
next arrow

Prednosti mindfulnessa kod djece

 • Povećanje koncentracije i fokusa

  Kroz mindfulness vježbe, djeca uče usmjeravati svoju pažnju na trenutni zadatak i bolje se koncentrirati. Ovaj pristup smanjuje distrakcije i povećava produktivnost, što doprinosi boljim akademskim rezultatima i uspjesima u različitim aktivnostima.

 • Razvoj emocionalne inteligencije

  Mindfulness pomaže djeci da bolje razumiju svoje emocije i osjećaje, te kako ih izraziti na zdrav način. Također, potiče razvoj empatije, suosjećanja i razumijevanja drugih, što dovodi do boljih socijalnih interakcija i odnosa s vršnjacima i odraslima.

 • Smanjenje stresa i tjeskobe

  Redovita praksa mindfulnessa pomaže djeci u prepoznavanju stresnih situacija i razvijanju strategija za suočavanje s njima. Kroz vježbanje, djeca nauče kako smiriti svoj um, kontrolirati disanje i smanjiti tjeskobu, što doprinosi boljem emocionalnom stanju.

 • Razvoj samopouzdanja i samopoštovanja

  Mindfulness potiče djecu da prihvaćaju sebe i svoje emocije bez osude. Ovaj pristup pomaže u izgradnji pozitivnog samopoštovanja i samopouzdanja, što doprinosi većoj samostalnosti, boljem donošenju odluka i većoj otpornosti na životne izazove.

Tehnike mindfulnessa koje učimo

U programu Mali Divovi koristimo razne tehnike mindfulnessa prilagođene djeci, uključujući:

 • Pravilno disanje

  Disanje je temeljni aspekt mindfulnessa i ključna tehnika za usmjeravanje pažnje djeteta na sadašnji trenutak. S djecom se provode vježbe usmjerene na svjesno disanje. Uče promatrati svoje disanje i usporiti ga, čime postižu smirenost i bolju koncentraciju. Glavne prednosti ove tehnike uključuju smanjenje stresa, povećanje emocionalne regulacije i bolju kontrolu nad impulzivnim ponašanjem.

 • Tjelesna svjesnost

  Tjelesna svjesnost odnosi se na proces prepoznavanja i usmjeravanja pažnje na osjećaje i podražaje u tijelu. S djecom se provode vježbe kao što je "Body scan", koje pomažu djeci razviti svjesnost o vlastitom tijelu, opustiti se i uspostaviti emocionalnu ravnotežu. Ove vježbe doprinose razvoju motoričkih vještina, poboljšanju koordinacije i jačanju veze između uma i tijela.

 • Vježbe pažnje

  Vježbe pažnje usmjerene su na treniranje dječje sposobnosti fokusiranja na određeni podražaj ili aktivnost. Primjeri takvih vježbi uključuju "Slušanje zvukova" ili "Fokusiranje na predmet". Ove vježbe pomažu djeci razviti selektivnu pažnju i bolje se koncentrirati na zadatke. Glavne prednosti uključuju povećanje akademske učinkovitosti, smanjenje distrakcija i poboljšanje kognitivnih funkcija.

 • Meditacije

  Meditacija je praksa usmjeravanja pažnje u jednu točku (poput disanja, nekog dijela tijela ili nekog zvuka) kako bi se smirio um i ostvarila duboka opuštenost. Djeca mogu sudjelovati u vođenim meditacijama koje su prilagođene njihovoj dobi, kao što su "Meditacija ljubaznosti" ili "Meditacija prirode". Redovita meditacija djeci pomaže razviti unutarnji mir, smanjiti stres i poboljšati emocionalno stanje.

Učenje ovih vještina kroz stručno vođene, ali zabavne aktivnosti omogućuje djeci da razviju veći osjećaj samokontrole, emocionalne stabilnosti i socijalne kompetencije, što će im koristiti tijekom cijelog života!