Storytelling i Growth Mindset

Dobro došli u svijet malih divova, gdje svako dijete postaje heroj priče! Razvili smo potpuno novi, multidisciplinarni pristup poduci – “storytellingom do growth mindseta“.

Naš pedagoški pristup kombinira moć pripovijedanja s principima growth mindseta – uvjerenjem da su naše sposobnosti i vještine nešto što možemo razviti kroz trud i učenje. Za Male divove priče nisu samo zabava, već i snažni jezični alati koji potiču pravilnu artikulaciju, razvoj vokabulara i bolje razumijevanje jezika.

Što znači storytellingom do growth mindseta?

Zamislite čarobni svijet u kojem djeca prolaze kroz uzbudljiva područja, svaki put otkrivajući nove tajanstvene izazove i zadatke. Tijekom ovih priča, naši mali divovi susreću razne zanimljive likove u čarobnim područjima, a svi nazivi i priča su prilagođeni vježbanju pravilne artikulacije, primarno izgovora slova R, L, Š, Ž i Č. Nastavnici s djecom kroz priče razgovaraju i analiziraju značenje riječi, pronalaze sinonime, pomažu im da bolje razumiju korijene riječi i savladaju osnove jezika. Sve to uz puno smijeha i zabave! Naš je cilj da djeca, dok se igraju i rade, postanu sposobna, samostalna i motivirana za daljnje učenje. Izazovi koje će likovi kroz priču zadavati djeci potiču kreativnost, logičko razmišljanje, razvoj radnih navika i ljubav prema učenju. Djeca u svakom “području” u priči dobivaju i čarobne nagrade za uloženi trud kako bi se uspostavila jasna korelacija između rada i nagrade.

Primjer: Pustolovina na Šaptajućoj planini

Da bi vam bolje pokazali kako naš program funkcionira u praksi, uzmimo za primjer jedno od naših uzbudljivih poglavlja: Šaptajuća planina.

U ovom dijelu priče djeca uče tehniku “aktivnog slušanja” ili “slušanja s razumijevanjem”

Mališani moraju pozorno osluškivati i analizirati zvukove oko sebe i razmisliti o tome što svaki zvuk znači, što ga proizvodi, koliko je blizu ili daleko te kako bi potencijalno mogao na njih utjecati.

Ova tehnika razvija koncentraciju te uči djecu kako da budu prisutna, pažljiva i svjesna okoline u kojoj se trenutno nalaze.

Mjesto radnje: Šaptajuća planina

Pustolovina je male divove odvela u srce Algebrije, na sam vrh Šaptajuće planine. Ova misteriozna planina, najviša u cijeloj Algebriji, puna je tajanstvenih zvukova koje nosi vjetar. Te zvukove mogu dešifrirati samo najpažljiviji slušatelji. Tako je Šaptajuća planina postala savršeno mjesto za učenje aktivnog slušanja!

Na Šaptajućoj planini djeca upoznaju Trostruke planinske trolove – veselu i prijateljsku družinu. Probajte 3 puta brzo izgovoriti “trostruki planinski trolovi”.

Nije lako, zar ne? Ovo je jedan od načina na koje vježbamo izgovor pojedinih glasova.

Naši nespretni ali srdačni trolovi Tiru, Riru i Truru trebaju pomoć malih divova. 

Imaju jasan cilj: žele postaviti veliku zastavu na vrh Šaptajuće planine kao poziv svim trolovima u Algebriji da im se pridruže, da se ujedine i da žive zajedno. Ali problem je to što je planina postala nemirna i započela je snježna oluja.

Naši trolovi su po prirodi nestašni, nemirni i lako im se odvlači pažnja. 

Tu Mali divovi dolaze u pomoć!

Likovi u nevolji: Trostruki planinski trolovi

Glavni zadatak: Izazov zvukova

Kako bi pomogli Trostrukim trolovima, djeca moraju vježbati vizualizaciju. Ovo je iznimno važna vještina koja poboljšava koncentraciju te im omogućuje da se usredotoče na ono što je važno.

Djeca vizualiziraju kako smiruju planinu, zatim rješavaju matematičke zadatke, uče nove riječi i na taj način pomažu likovima u priči da ostvare svoj cilj.

Trostruki trolovi će zatim, kao znak zahvalnosti, imati posebnu nagradu za naše male divove.

Nakon uspješno riješenog izazova, Trostruki trolovi će našim malim divovima darovati čarobni predmet: Kapu fokusa.

Ovaj poseban predmet izrađen je od tkanine šešira velikog čarobnjaka Merlina, koji su mu nestašni trolovi davno ukrali dok je spavao u hladovini ispod drva. Odati ćemo vam tajnu, Merlin se zapravo samo pravio da spava i dopustio im je da uzmu šešir jer je znao da će im jednog dana biti od velike važnosti.

Kapa fokusa omogućava djeci da bolje čuju, prepoznaju i razumiju zvukove oko sebe. 

Ova kapa nije samo simbol njihovog uspjeha, već ima i praktičnu primjenu u stvarnom svijetu!

Čarobni predmet: Kapa fokusa

Pomičite liniju lijevo-desno kako bi zavirili u svijet Algebrije i usporedili predmet iz priče s onim iz stvarnog svijeta!

Prednosti principa „Storytellingom do growth mindseta“:

 • Razvija radne navike te potiče rast i razvoj

  Pomaže djeci uspostaviti vezu između rada i nagrade. Svaki izazov ili problem koji se djeca susreću na svom putovanju se gleda kao prilika za učenje i rast. Djeca uče kako se suočiti s izazovima, razvijati strategije i koristiti novo stečena znanja za njihovo rješavanje.

 • Pomaže u razvijanju jezičnih vještina

  Naše priče su pažljivo osmišljene tako da djeca kroz razgovor s nastavnikom pronalaze sinonime za razne riječi, dolaze do korijena riječi i uče osnovna pravila jezika. Time se poboljšava njihovo razumijevanje jezika i razvijaju se vještine komunikacije. Kroz nazive likova i područja u priči, djeca vježbaju izgovor slova R, L, Š, Ž i Č ključnih za pravilan razvoj govora.

 • Potiče socijalno-emocionalni razvoj

  Djeca kroz priče pomažu drugima, rade zajedno kao grupa te razvijaju empatiju i socijalne vještine dok se upuštaju u čarobne i zabavne avanture. Cilj je uvijek zajedno pomoći likovima u priči!

 • Potiče aktivan i kreativan angažman

  Kroz interaktivne priče, djeca postaju aktivni sudionici u svom učenju, razvijajući dublje razumijevanje i bolje zadržavanje informacija. Svaki izazov u priči je prilika za djecu da razmišljaju izvan okvira, istražuju različite mogućnosti i razvijaju vještine rješavanja problema.

Priče postaju prozori u svijet znanja, a svaki lik, svaki izazov i svaka pustolovina dio su jedinstvene edukativne avanture. Djeca kroz ovaj program razvijaju ljubav prema učenju, razmišljanju, rastu i napretku, snažno razvijajući growth mindset i stvarajući temelje za uspješan i ispunjen život.

Pridružite nam se na ovoj nevjerojatnoj avanturi i dopustite da i vaše dijete postane mali div!