Numicon

Svjesni smo važnosti razvijanja matematičkih vještina kod djece u ranom uzrastu i upravo zato smo odlučili koristiti Numicon – inovativan i učinkovit alat koji uvelike olakšava učenje matematike za djecu u vrtiću.

Što je Numicon?

Numicon je vizualni materijal za učenje matematike koji se koristi diljem svijeta. Razvili su ga stručnjaci u sveučilištu Oxford, s ciljem olakšavanja razumijevanja osnovnih matematičkih koncepta kod djece. Numicon se sastoji od mnoštva zabavnih materijala poput raznobojnih pločica s izdubljenjima koja predstavljaju brojeve od 1 do 10. Te pločice pomažu djeci da vizualno i taktilno istražuju brojeve, oblike i matematičke odnose.

Zašto koristimo Numicon?

 • Razvija rane matematičke vještine

  Kroz igru s Numicon pločicama, djeca razvijaju temeljne vještine kao što su prepoznavanje brojeva, brojanje, uspoređivanje količina, prepoznavanje oblika i još mnogo toga. Numicon djeci omogućuje da vizualiziraju brojeve i matematičke koncepte, što olakšava razumijevanje i povezivanje ideja.

 • Vizualni i taktilni način učenja

  Numicon koristi šarene pločice s različitim oblicima koji predstavljaju brojeve, čime omogućava djeci da vizualno i taktilno istražuju matematičke koncepte. Ovaj pristup pomaže djeci da bolje razumiju brojeve i njihove odnose, što olakšava razvijanje numeričkih vještina i matematičkog razmišljanja. Djeca mogu vidjeti, osjetiti i manipulirati pločicama, što im pomaže u stjecanju dubljeg razumijevanja matematičkih pojmova.

 • Razvoj logičkog razmišljanja i rješavanja problema

  Kroz aktivnosti s Numiconom, djeca razvijaju logičko razmišljanje i vještine rješavanja problema. Numicon potiče djecu na eksperimentiranje, traženje uzoraka i pronalaženje veza između brojeva. Ovakav pristup učenju matematike pomaže djeci da postanu sposobni rješavatelji problema, sposobni razmišljati kritički i analitički te pronalaziti rješenja za različite matematičke situacije.

 • Potiče samostalnost u učenju

  Numicon potiče djecu da istražuju, otkrivaju i samostalno rješavaju matematičke zadatke, čime se njihovo samopouzdanje u matematici značajno povećava. Kroz ovaj pristup, djeca uče vlastitim tempom, a samostalno istraživanje im omogućava da doista razumiju matematičke koncepte i razvijaju vještine rješavanja problema.

Kako koristimo Numicon?

U našem programu, stručni odgajatelji i učitelji koriste Numicon kako bi pomogli djeci razumjeti brojeve i matematičke koncepte kroz niz strukturiranih aktivnosti i igara. Naš pristup je individualiziran i prilagođen svakom djetetu, kako bismo osigurali optimalno učenje i razvoj.

Osim toga, Numicon integriramo u sve priče, situacije i aktivnosti, čime djeca stječu praktično iskustvo u primjeni matematike na konkretnim problemima i izazovima. Na taj način, djeca razvijaju ljubav prema matematici i shvaćaju njezinu važnost u svakodnevnom životu!

Naš cilj je osigurati da djeca razvijaju snažne temelje matematičkog razumijevanja i vještina koje će im pomoći tijekom cijelog života. Numicon je jedan od ključnih alata koje koristimo kako bismo postigli taj cilj.